header banner
Default

Den ikoniske YouTube-video tjente millioner


Salg af virale memes og videoer vinder frem. Først på året blev det første NFT-meme videresolgt med en fortjeneste på 1,6 millioner kroner.

Da britiske Howard Davies-Carr i 2007 lagde en video op på Youtube af sine to små drenge, havde han højst sandsynlig ikke ventet, at den 14 år senere vil være blevet vist 883 millioner gange.

Videoen, der er kendt under navnet 'Charlie Bit My Finger', viser Charlie Davies-Carr som baby bide sin storebror Harry i fingeren. En handling, der affødte den ikoniske reaktion:

- Av, Charlie! Av! Det der gjorde virkelig ondt!

Indtil nu har videoen ligget på Youtube til minde for en hel internetgeneration, men søndag blev den fjernet.

Familien bag klippet har nemlig solgt den som en NFT for 760,999 tusinde dollar – hvad der svarer til omkring 4,6 millioner kroner.

Dermed blev ’Charlie Bit My Finger’ den seneste i rækken af ikoniske memes og videoer, der bliver solgt som NFT’er – en forkortelse for Non-Fungible Tokens.

Lukrativ forretning for meme-skabere

VIDEO: How To Make $10,000 a Month on YouTube Using AI (FACELESS)
Smart Money Tactics

Siden NFT’er, som også kaldes for kryptokunst, første gang dukkede frem i 2017 har det vundet indpas inden for blandt andet sports- og kunstverdenen.

  • NFT står for Non-Fungible Token.
  • At noget er 'non-fungible' betyder, at det er unikt og ikke kan erstattes af noget andet. 
  • NFT er baseret på blockchain-teknologien - den samme teknologi som Bitcoin. Det betyder, at den hverken kan ændres, kopieres eller manipuleres ved. 
  • NFT'er handles typisk med kryptovalutaen Ethereum. 
  • Den første NFT’er blev skabt af studiet Larva Labs i juni 2017 i form af deres ’CryptoPunk’ serie.

Kilder: BBC & Finans.dk

Men nu har flere personer, hvis ansigter ved et uheld er blevet virale memes, også fået øjnene op for, at de kan tjene penge på deres usædvanlige berømmelse ved hjælp af Non-Fungible Tokens.

I slutningen af april tjente 21-årige Zöe Roth, bedre kendt som 'Disaster Girl', for eksempel næsten tre millioner kroner ved at sælge den originale kopi af hendes berømte meme. Før hende havde personerne bag memes som 'Bad Luck Brian', 'Overly Attached Girlfriend' og 'Success Kid' gjort det samme.

Og nærmest hver gang et meme er blevet sat til salg som en NFT, er prisen steget, og det er derfor gået hen og blevet en lukrativ forretning.

Tidligere på året blev det første NFT-meme 'Homer Pepe' videresolgt med en fortjeneste på over 1,6 millioner kroner, tre år efter det første gang blev sat til salg i 2018.

Digitale autografer

VIDEO: How to get rich from YouTube Automation
Chris Zissis

Men hvad er NFT’er egentlig?

Non-Fungible Tokens eller kryptokunst er digitale filer, der er kendetegnet ved, at de hverken kan ændres, kopieres eller manipuleres ved.

De er baseret på den samme teknologi som Bitcoin, det vil sige blockchain, som forsimplet kan beskrives som en offentlig kæde af informationer, der aldrig kan omskrives.

Men blot, fordi de ikke kan kopieres, betyder det ikke, at de kan forhindres i at blive spredt.

En søgning af ’Charlie Bit My Finger’ på Youtube vil derfor stadig give resultater blot i form af duplikater.

Det vil sige, at den nye ejer af videoen, som går under navnet ’3fmusic’, altså ikke har sikret sig rettighederne til ophavsretten, men til selve autenticiteten. Ifølge mediet Decrypt, som dækker kryptovaluta, kan man bedst sammenligne det med en digital autograf.

Digitale autografer, som folk altså er villige til at betale svimlende summer for.

Er det blot en døgnflue?

VIDEO: Ikonisk Diana-sweater solgt for over en million dollar
BT News 🎤

For som nævnt er personerne bag virale memes ikke de eneste, der sælger NFT’er til høje beløb.

Stifteren af Twitter, Jack Dorsey, har eksempelvis solgt det allerførste tweet for mere end 18 millioner kroner.

Og kunstneren Beeple har solgt et digitalt kunstværk ved navn 'Everydays: The First 5000 Days' for over 400 millioner kroner.

Fortalere for NFT mener, at teknologien beskytter varens værdi. For eksempel har Kings of Leon som det første band frigivet et album som en NFT som et forsøg på at øge værdien af deres musik i en verden, hvor det er utrolig nemt at få fingrene i piratkopier.

Men NFT’er bliver også mødt med kritik.

Et af kritikpunkterne lyder på, at de er ekstrem energikrævende og koster klimaet dyrt. Blockchain-teknologien, som NFT’er er forankret i, bruger nemlig utrolig meget strøm, der ofte stammer fra fossile brændstoffer.

Andre skeptikere mener, at NFT’er blot er en døgnflue drevet af coronapandemien, og det kun er et spørgsmål om tid, før boblen brister, herunder kunstneren Beeple selv, som har udtalt, at han tror, vi befinder os i en NFT-boble lige nu.

Allerede tirsdag bliver der dog solgt nye videoer som NFT'er, så indtil videre ser det ud til, at NFT-hypen fortsætter.

Sources


Article information

Author: Karen Jones

Last Updated: 1697901003

Views: 1105

Rating: 4.6 / 5 (48 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Karen Jones

Birthday: 1908-04-10

Address: 53875 Charlotte Club, Lake Henryview, ID 09373

Phone: +3967511186589232

Job: Dietitian

Hobby: Raspberry Pi, Whiskey Distilling, Chess, Running, Fishing, Tea Brewing, Horseback Riding

Introduction: My name is Karen Jones, I am a proficient, artistic, esteemed, honest, dear, resolved, risk-taking person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.