Den samlede værdi af alle Bitcoins er cirka halvdelen af Apples aktieværdi.
Lige nu er der ikke meget, der tyder på det.
Ser man kun på prisen, har Bitcoins aldrig været mere levende. Tirsdag oversteg prisen på én Bitcoin for første gang 50.000 dollars, og de seneste måneder kan nok bedst beskrives som én lang fest for folk, der har bettet på Bitcoin.
Men kan det hele være slut i morgen?
Omvendt kan man også sige: Er Bitcoin ikke kollapset én gang?
Jan Damsgaard, professor ved CBS
Bitcoins er blevet kaldt alt fra et pyramidespil til fremtidens betalingsmiddel.
Men hvad ville der ske, hvis Bitcoin-systemet kollapsede i morgen, og den digitale valuta mistede al sin værdi? Og er det overhovedet realistisk?
TV 2 har spurgt to af dem, der forsker i Bitcoin og teknologien bag, for at forstå, om Bitcoin-festen risikerer at ende med milliardkroner dyre tømmermænd
1000 milliarder dollars
Ejer man Bitcoins, vil man formentlig mene, at det går rigtig godt.
Efter at have været ét af de mest omdiskuterede investeringsprodukter siden Bitcoins blev opfundet i 2009, var 2020 et regulært succesår for kryptovalutaen.
Men det er i 2021, der er blevet sat turbo under prisen.
Elbilsproducenten Tesla annoncerede i sidste uge, at de have købt Bitcoins for 1,5 milliarder dollars - næsten 10 milliarder danske kroner. Nyheden sendte straks Bitcoin-prisen yderligere i vejret, og når man ser på en graf over prisen de sidste syv år, ligner prisboblen og det efterfølgende fald i 2017-2018 mest krusninger på et stort hav.
Ifølge hjemmesiden CoinMarketCap, der overvåger værdien af tusindvis af kryptovalutaer, nærmer Bitcoin-markedet sig en samlet værdi på 1000 milliarder dollars – omkring 6200 milliarder danske kroner, eller cirka tre gange så meget som hele Danmarks bruttonationalprodukt sidste år.
Sagt med andre ord: Der er enorme summer på spil, når Bitcoin-prisen suser op og ned.
Ingen værdi
Roman Beck slår en stor, lidt hånlig latter op.
Som professor på IT Universitetet i København og ekspert i blockchain-teknologien, der blandt andet ligger bag Bitcoins, har han fulgt den digitale møntfod længe.
Han fortæller, at han altid får det samme spørgsmål – om systemet mon ikke snart falder sammen - når prisen på én Bitcoin krydser en ny prisbarriere, uanset om det så har været 20.000 dollars, 30.000 eller som her, 50.000.
Da han er færdig med at grine, svarer han:
- Folk siger altid, at der ikke er nogen indre værdi i Bitcoin, at de grundlæggende ikke er noget værd. Det argument har været dødt i flere år. Det stammer fra en grundlæggende misforståelse af, at vores pengesystem bygger på tro og tillid, siger Roman Beck.
Han peger på, at danske kroner også kun har den værdi, vi tillægger dem. I gamle dage havde man den såkaldte guldstandard, der betød, at man ikke kunne udstede flere penge, end man havde guld til at dække. Men sådan er det ikke længere, og selv hvis man havde, har Roman Beck svært ved at se værdien af det:
- Vi kunne finde et bjerg af guld, og så ville prisen på guld styrtdykke. Al værdi er menneskeskabt, og det samme er Bitcoins. Intet tyder på, at markedet vil holde op med at tro på Bitcoins, siger han.
Kun én fejl kan føre til et kollaps
Grundlæggende set kan professoren kun se én ting, der kunne medføre et fuldstændigt priskollaps for Bitcoins:
Hvis nogen fandt og udnyttede en fejl i den protokol, der holder hele systemet på plads.
- Men nu har det hele ligget frit fremme i over ti år, uden at nogen har kunnet finde nogen fejl. Priserne har allerede været så høje, at folk havde udnyttet det, hvis de havde fundet en fejl, siger Roman Beck.
Han anerkender, at andre ting kan skabe et stort prisdyk – hvis der pludselig opstår en panikreaktion, hvor prisen falder frit, fordi alle vil sælge ud, eller hvis for eksempel Tesla beslutter sig for at sælge alle sine Bitcoins – men intet vil skabe et fuldstændigt kollaps.
Der er også risikoen for, at andre kryptovaluter overhaler Bitcoins, fordi de enten bliver mere populære eller på anden vis er bedre. Det vil også kunne medføre et betydeligt prisfald, mener Roman Beck. Men han mener også, at risikoen for et fuldstændigt kollaps er nærmest ikkeeksisterende.
En dråbe i havet
Direkte adspurgt har professor Jan Damsgaard fra Institut for Digitalisering på CBS svært ved at se, hvad et kollaps i Bitcoin-prisen ville betyde for den globale økonomi.
Selvom en markedsværdi på omtrent 6000 milliarder kroner er mange penge – det svarer cirka til seks gange den samlede værdi af Danmarks mest værdifulde selskab, Novo Nordisk – er det en dråbe i det globale kapitalhav.
Værdien af alle aktierne i amerikanske Apple er således dobbelt så meget værd.
Samtidig mener han heller ikke, at et totalt kollaps er nært forstående.
Ifølge CBS-professoren ser man oftere og oftere, at Bitcoins bliver brugt som en slags digitalt guld, hvor penge kan blive opbevaret. Det er ikke Bitcoins egentlige formål, men det viser noget om den tiltro, der nu er til valutaen, lyder det.
- Efterhånden er der mange, og det er ikke kun småsparer, der har investeret i Bitcoin. Det har hjulpet, at Elon Musk og Tesla har købt for mange penge, for det er alt sammen med til at øge tilliden til Bitcoins og dermed gøre risikoen for et kollaps mindre, siger Jan Damsgaard.
På ét punkt ser Jan Damsgaard dog en potentiel risiko, hvis Bitcoin-økonomien kollapser: De øvrige kryptovalutaer. Bitcoin er blevet både bannerfører og nærmest synonym for digitale penge, og et stort tilbageslag for Bitcoin vil formentlig også ramme de andre populære kryptovalutaer.
- Men omvendt kan man også sige: Er Bitcoin ikke kollapset én gang? Tilbage i 2018 tog prisen et fald fra tinderne, men nu er den tilbage endnu mere robust. Et stort fald ser ikke ud til at skræmme folk væk, siger Jan Damsgaard.
Author: Michele Weber
Last Updated: 1704376682
Views: 1380
Rating: 4.2 / 5 (81 voted)
Reviews: 88% of readers found this page helpful
Name: Michele Weber
Birthday: 1919-04-01
Address: 4234 Amanda Square, East Terryshire, NE 39580
Phone: +4126164732763785
Job: Electrician
Hobby: Painting, Whiskey Distilling, Cooking, Telescope Building, Juggling, Fishing, Magic Tricks
Introduction: My name is Michele Weber, I am a strong-willed, accessible, dedicated, unswerving, apt, variegated, exquisite person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.