header banner
Default

Brouwmeester Tom van der Veen spreekt over de lancering en ontwikkeling van Skuumkoppe 00


Met Skuumkoppe 0.0 introduceert de Texelse Bierbrouwerij de eerste volledig alcoholvrije variant van het populaire Skuumkoppe. Het was een bijzonder brouwproces, vertelt brouwmeester Tom van der Veen, die betrokken was bij de productie en ontwikkeling van dit alcoholvrije speciaalbier.

Het was een brouwproces van de lange adem, zegt Tom van der Veen. De brouwmeester van de Texelse Bierbrouwerij ontwikkelde en produceerde vorig jaar de Skuumkoppe 0.0 en sinds februari is hij verantwoordelijk voor het brouwproces van alle speciaalbieren van Texels. De start van zijn nieuwe baan viel precies samen met het moment waarop het nieuwe alcoholvrije eilandbier werd gepresenteerd.


Goed ontvangen door horeca

VIDEO: Bisschop Harrie Smeets van Roermond is op 63-jarige leeftijd overleden
kro-ncrv.nl/katholiek

De Skuumkoppe 0.0 is goed ontvangen door de horeca én de gasten, zo merkt hij niet alleen op Texel, maar ook tijdens het Nederlandse Bierproeffestival in Den Haag, waar de bezoekers én de Haagse burgemeester Jan van Zanen gretig komen proeven. “De horeca verkoopt ‘m graag, de naam is heel populair en dat zie je terug in de verkoopcijfers.”

‘De horeca verkoopt Skuumkoppe 0.0 graag’

Logische keuze

VIDEO: GETTING STARTED IN BREWMASTER - Official Guide - Brewmaster: Beer Brewing Simulator Tutorial
Charlie Pryor

Dat Texels een alcoholvrije variant zou maken, lag voor de hand, zegt Van der Veen. Iedere brouwer kijkt immers momenteel naar het alcoholvrije segment, daar zit de grootste groei qua bierstijlen. De vraag was alleen: wat voor alcoholvrij – of alcoholarm – bier er ontwikkeld zou gaan worden. Een nieuw Texels 0.0-bier vanaf scratch ontwikkelen, was makkelijker geweest, zegt hij. Of een bier met <0,5% alcohol, dat is een eenvoudiger brouwproces om de smaken te behouden."

"Uiteindelijk werd er gekozen voor de moeilijkste oplossing, lacht hij. Maar ook de meest logische: iedereen kent Skuumkoppe. “De ideale situatie is dat je van je grootste bier een alcoholvrije variant op de markt brengt. En voor Texels is dat overduidelijk Skuumkoppe.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Texelsbierfestival - Skuumkoppe 0.0 - Heineken

Ook de Haagse burgemeester Jan van Zanen proefde de Skuumkoppe 0.0.

In de prijzen

Van der Veen viel als nieuwbakken brouwmeester op Texel direct met zijn neus in de boter: de Skuumkoppe 0.0 won goud op de European Beer Challenge en bij de uitreiking van de Dutch Beer Challenge in mei mocht hij vier medailles ophalen. “Ik werk hier met een portfolio van twaalf speciaalbieren en sta nu dicht op het brouwproces. Het is dynamisch en flexibel, heel lokaal. Nieuwe bieren die we hier ontwikkelen gaan eerst op Texel naar de consument en als dat goed uitpakt naar de rest van Nederland – naar de overkant, zoals ze het op Texel noemen. Mijn brouwershart gaat hier hard van kloppen.”

Smaak evenaren

VIDEO: Brewmaster Explains Why Czech Beer Is THE BEST
Untraveled Roads

Het duurde ruim een jaar voordat alles op z’n plek viel, blikt Van der Veen terug op de totstandkoming van de Skuumkoppe 0.0. Van de ontwikkeling van het basisbier, het selecteren van de juiste ingrediënten en het testbrouwen tot consumentenonderzoeken en proefsessies. Met zijn vijftien jaar ervaring in bierontwikkeling voor Heineken en onder supervisie van de Texelse Brouwerij - om de identiteit van het Texelse speciaalbier te waarborgen - wisten ze uiteindelijk de originele Skuumkoppe zo goed als te evenaren.

“Een exacte match is heel lastig, alcohol geeft een bepaalde smaak en mondgevoel en dat heeft een belangrijke impact. Je mist de aroma’s die ontstaan tijdens de vergisting, die moet je erin zien te krijgen. En daarnaast is het essentieel om de smaak van Skuumkoppe terug te laten komen. Dat deden we door gebruik te maken van de Skuumkoppe-grondstoffen en een natuurlijk aroma dat speciaal is ontwikkeld voor dit bier. Daar gaat een langdurig, technisch onderzoek aan vooraf. Dat was heel lastig, maar des te gaver dat het uiteindelijk is gelukt.”

De tekst gaat verder onder de foto's. 

Texelsbierfestival - Skuumkoppe 0.0 - Heineken Texelsbierfestival - Skuumkoppe 0.0 - Heineken 1

Van der Veen is dan ook trots op het nieuwe alcoholvrije bier, dat de kenmerkende smaken van de populaire Skuumkoppe bevat: het bier is licht zoet, met tonen van karamel en abrikoos. “Een bijzonder en toegankelijk bier, net als Texel zelf.”

Foodpairing

Skuumkoppe 0.0 combineert mooi met lichte gerechten, zoals bijvoorbeeld vis of gevogelte, maar ook bij een lekkere salade en Texelse schapenkaas. Het donkere alcoholvrije tarwebier is gebrouwen volgens Texels recept en in de beste Texelse traditie, met liefde voor het eiland. 

Sources


Article information

Author: Joseph Knight

Last Updated: 1703191803

Views: 1041

Rating: 4.1 / 5 (56 voted)

Reviews: 98% of readers found this page helpful

Author information

Name: Joseph Knight

Birthday: 1941-08-24

Address: 799 Richardson Estates Apt. 840, Port Matthewland, MT 53031

Phone: +4749577816728859

Job: Fashion Designer

Hobby: Gardening, Juggling, Metalworking, Badminton, Traveling, Photography, Baking

Introduction: My name is Joseph Knight, I am a accomplished, daring, striking, audacious, variegated, spirited, apt person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.